WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Grzybki

1 zdjęcie do przepisu "Grzybki"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 70 min.

Przygotowanie: 40  min.
Oczekiwanie: 30 min.

Porcje: 10
do góry

Składniki:

60 dag mąki pszennej
30 dag margaryny
1 cukier waniliowy
6 żółtek
15 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do oieczenia
1 białko
1 pełna łyżeczka suchego maku
do masy
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag orzechów mielonych cukier puder do smaku (4-5 łyżeczek)
1 1/2 kostki masła
do polewy
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru kryształu
1 1/2 łyżki kakao
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
ciasto:
żóltka, cukier puder cukier waniliowy dobrze roztrzepać. Mąkę wymieszać z proszkiem do piesczenia, dodać margarynę i posiekać nożem, wlać roztrzepane żółtka z cukrem. Zagiatając ciasto− wyrabiać. Schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować i wycinać krążki foremką do babeczek i szklanką. Krążkami, powstałymi z wycinania szklanką, oblepić posmarowaną tłuszczem, zewnętrzną stronę foremki do babeczek i upiec na złoty kolor. W krążkach wycinanych foremką− wyciąć dziurki. Upiec. Z części ciasta zrobić rulon, pokroić na małe kawałki, przypominające nóżkę grzybka. Jeden konieć każdego kawałka moczyć w białku i obtaczać w maku. Upiec.
Masa:
z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając orzechy i przestudzony budyń ( do smaku troszkę spirytusu nie zaszkodzi).
Kapelusze napełniać masą orzechową, przykryć krążkiem z dziurką, do której włożyć (białym Końcem) upieczony kawałek ciasta, Imitującym nóżkę grzybka.
Polewa:
wszystkie składniki połączyć, mieszając− lekko zagotować.
Kapelusze grzybków ozdobić polewą, np. kakaową
przeczytaj 3 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Też robiłam takie grzybki i są przepyszne, warto się z nimi trudzić.

KatarzynaJ
14 listopada 2013
zgłoś do moderacji

Taki przepis jest na stronie www.gotujmy.pl tylko grzybki ładniejsze

msewka
26 marca 2009
zgłoś do moderacji

Extra wyglądaja .myślałam ,że pradziwe.Musze spróbowac je zrobic.

BEEA123
26 marca 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 3 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: