WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Ciasteczka 'orzeszki'

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
do góry

Składniki:

ciasto:250g maki
120g margaryny
3 lyzki cukru pudru
1 jajko
1 lyzeczka kakao
1/3 lyzeczki proszku do pieczenia
masa:1/2 szklanki mielonych orzechow wloskich
1/8 szklanki mleka
1 zoltko
120g masla
2 lyzki spirytusu
4 lyzki cukru pudru
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry

Skladniki na ciasto razem wymieszac i zagniesc. Foremki orzeszki lub muszelki wylepiac cienka warstwa ciasta i piec na zloty kolor w ok.175−180stopniach.

Orzechy sparzyc wrzacym mlekiem. Maslo utrzec z cukrem, zoltkiem i spirytusem. Polaczyc z orzechami.
CIASTKA: Upieczone ciasteczka przekladac masa i schlodzic w lodowce.
Smacznego!

przeczytaj 10 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

uwielbiam orzeszki można zrobić również ciasto z dodatkiem kakao i masa biała i białe ciasto i masa z dodatkiem kakao polecam :-]

ROBERT
17 listopada 2009
zgłoś do moderacji

jasne że można:)

gwiazdka77
19 września 2009
zgłoś do moderacji

jasne że można :)

gwiazdka77
19 września 2009
zgłoś do moderacji

przepis doskonały, nie mam foremek więc czy można upiec ciasteczka w foremkach od babeczek i następnie wypełnić kremem

danuta25
8 września 2009
zgłoś do moderacji

Ten przepis jest doskonały,rozkosz dla podniebienia!!!

DORCIA123
8 września 2009
zgłoś do moderacji

alez fajne orzeszki :) tylko że też nie mam foremek:(

anya-ka
27 lipca 2009
zgłoś do moderacji

ja mam troche inny przepis bo nie dodaje kakao do ciasta tylko do kremu a krem robi się z mlekiem w proszku i bez żółtka

GANDZIA31
24 lipca 2009
zgłoś do moderacji

ja mam zaprzyjażnioną koleżankę co mi pożycza foremki - można je kupić w sklepie gospodarstwa domowego ale ja kupiłam10 na próbe i są zbyt płytkie - jest też taka specjalna maszyna do wypieku orzeszków - no i zamiast kremu orzechowego może być karpatkowy ale oczywiście to nie to samo :)

GANDZIA31
24 lipca 2009
zgłoś do moderacji

mozna tylko jesli koleczka beda grubsze to trzeba pic nawet40min i dobrze tez krem przed przekladaniem schlodzic w lodowce

gwiazdka77
21 marca 2009
zgłoś do moderacji

nie mam takich foremek, więc mam pytanie: czy można to ciasto rozwałkować i wykroić np. kółeczka i upiec na blasze, a potem przełożyć kremem?

agula s
21 marca 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 10 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1