WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Gołąbki inaczej

Brak zdjęć do przepisu "Gołąbki inaczej"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 110 min.

Przygotowanie: 50  min.
Oczekiwanie: 60 min.

Kategorie: Dania główne Obiad
do góry

Składniki:

0(*)50 kg mięsa mielonego
pół szklanki kaszy manny
2 jajka
pół główki małej kapusty
1(*)5 szklanki ryżu
sól i pieprz do smaku
bułka tarta-do obtoczenia
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Kapustę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jeżeli ma dużo soku odcisnąć.
Surowy ryż wypłukać,dobrze odsączyć.
Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać. Robić kulki jak na pulpety (wielkości orzecha włoskiego) i obtoczone podsmażyć na patelni.
Przełożyć do gęsiarki i zalać sosem pomidorowym (przepis poniżej).
Gotować ok.1 godz. aż ryż spęcznieje.
UWAGA! Jeżeli chcę przyśpieszyć gotowanie,to używam ryż w woreczkach (3 woreczki) lub mieszam ryż z kaszą (2 woreczki ryżu i 1 woreczek kaszy) i podgotowuję 5 minut. Skraca się wtedy czas gotowania! Trzeba go dobrze odsączyć przed dodaniem do mięsa. Ale jak się daje surowy ryż ma dużo lepszy smak!

Sos do gołąbków
 
1 litr wody
2 ząbki czosnku
ketchup−do smaku
sól ipieprz−do smaku
2 opak. sosu pomidorowego WINIARY

Odlać szklankę wody−do rozprowadzenia sosu WINIARY, resztę wody zagotować.
Do gotującej się wody wlać rozprowadzony w 1 szkl. wody sos. Dodać pokrojony drobno czosnek, ketchup (ostry lub łagodny−zależy jakichcemy otrzymać sos)− do smaku.Posolić, można popieprzyć do smaku.Gotującym sosem zalać gołąbki.
przeczytaj 3 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Moje dzieciaki też uwielbiają gołąbki, więc będę musiała wypróbować! :)

reniulek
28 kwietnia 2009
zgłoś do moderacji

Gołąbki pyszne moja rodzina to kapuściana kapusta i kapusta.

brygida6012
24 marca 2009
zgłoś do moderacji

te gołopki są pyszne

smolnik
24 marca 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 3 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

4