WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Szarlotka królewska

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Szarlotka królewska

1 zdjęcie do przepisu "Szarlotka królewska"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
do góry

Składniki:

1/2 szkl.cukru pudru(*)
3 jajka
1/2 szkl. mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli.
masa jabłkowa: ok.1 kg jabłek(*) 2 -3 łyżki cukru(*) 1 łyżka bułki tartej(*) 1 galaretka w proszku.
masa ucierana: 100 g mleka(*)1/2 kostki masła(*) 5 dkg cukru pudru(*)wanilia(*)odrobina spirytusu(*)szczypta soli(*)cytryna lub kawa.
polewa czekoladowa taka sama jak w przepisie do "sernika na ciastkach" w moich przepisach.
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Biszkopt:
Ubić pianę z białek z odrobiną soli , dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając,a następnie dodać pozostałe składniki,wymieszać i upiec biszkopt.
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej,włożyć do garnuszka i smażyć do momentu aż uzyskają złoty kolor.Dodać pozostałe składniki wymieszać − ostudzić.
Masa: 100 g mleka zagotować,
Utrzeć masło i cukrem pudrem i dodawać po 1 łyżeczce mleko,a następnie spirytus,wanilię,sól i w zalezności od upodobania albo klika kropli soku z cytryny albo odrobinę kawy.
Na biszkopt wykładamy przestudzone jabłka a gdy będą już całkiem zimne smarujemy je masą i polewamy polewą czekoladową − tez nie może być gorąca bo rozpuści się biała masa.Całość wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
przeczytaj 5 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

fajny przepis

patusia166
4 kwietnia 2009
zgłoś do moderacji

Do Anna156 - mleko do masy dodajemy gorące i po 1 łyżeczce przy czy taka mała ilość bardzo szybko stygnie więc po chwili będzie ciepłe ale masa sie nie zważy.

536736
21 marca 2009
zgłoś do moderacji

A to mleko wczesniej zagotowane trzeba przed dodaniem do masy ostudzic?

Anna156
18 marca 2009
zgłoś do moderacji

Oj,Shirell masz rację z ta wiosnę,wszystkie się odchudzamy ale trochę szaleństwa każdemu sie należy:)

536736
13 marca 2009
zgłoś do moderacji

Oj, smakowicie wygląda. Chociaż ja bym chyba odpuściła polewę czekoladową. Wiadomo, wiosna idzie, trza dbać o figurę ;))

SHIRELL
13 marca 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 5 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

2