WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

śnieżny makowiec

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
śnieżny makowiec

1 zdjęcie do przepisu "śnieżny makowiec"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 160 min.

Przygotowanie: 40  min.
Oczekiwanie: 120 min.

Porcje: 12
do góry

Składniki:

biszkopt- 4 jajka
1szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka octu - dodać do żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa- 1 puszka masy makowej 900 ml
masa śnieżna- 1/2 litra kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
masa orzechowa- 20 dag dowolnych orzechów
1/2 szklanki mleka
kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Biszkopt−

Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier potem żółtka z octem. Na koniec łyżką wymieszać mąkę ,proszek do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną blaszkę (24cm x 39 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C z termooboegiem około 15 minut.

Masa makowa −

mak włożyć do garnka i podgrzać cały czas mieszając (nie musi być gorący) wyłożyć na ciepły biszkopt

Masa śnieżna−

W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuścić 2 łyzeczki żelatyny. Ubić kremówkę z cukrem pudrem kiedy będzie sztywna wlać (cały czas mieszając) lekko wystudzona żelatynę i wylać na ostudzony mak

Masa orzechowa−

Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. W misce miksować margarynę z cukrem
dodawać po jednej łyżce wystudzonych orzechów −miksować na jednolitą masę (mogą byc grudki od orzechów) . Wyłożyć na stężałą kremówkę i wstawić w zimne miejsce

Polać polewą czekoladową lub posypać kakao− podam przepis na polewę
3/4 kostki margaryny włożyć do garnka wlać 2 łyżki wody i 3/4 szkl. cukru−gotować do rozpuszczenia margaryny na koniec dodać 2 łyżki kakao −wymieszać− nie gotować. Polać jak zacznie lekko gęstnieć
przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Ciasto przepyszne :) pozdrawiam

karolinapas1986
21 lipca 2009
zgłoś do moderacji

nie ma to jak ściągnięty przepis!!!

monikawróbel
18 czerwca 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: