WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Tanie pączki

3 zdjęcia do przepisu "Tanie pączki"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 80 min.

Przygotowanie: 20  min.
Oczekiwanie: 60 min.

do góry

Składniki:

4szkl mąki
3 żółtka
1 1/2 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl cukru
3dkg drożdży
łyżka masła.
marmolada
olej do smażenia
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z cukrem. Masło roztopić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać do mąki z żółtkami, wymieszać i na końcu dodać masło. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Przy formowaniu prószyć ręce mąką, gdyż ciasto będzie się kleić. Uformować kulę, zrobić dołek, nałożyć dżem i zakleić. Położyć na ściereczce posypanej mąką. Gdy odrobinę podrosną włożyć na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron. Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem.
Wyśmienicie smakują z nadzieniem budyniowym tj. ugotowanym wcześniej i ostudzonym budyniem, polecam także zamiast cukru pudru− polewę czekoladową.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: