WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
do góry

Składniki:

i – biszkopt:
4 jajka
12 płaskich łyżek cukru
12 płaskich łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
ii – masa budyniowa:
2 i pół szklanki mleka
1 szklanki cukru
1 kostki margaryny
3 żółtka
3 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy.
iii – bita śmietana:
2 kubki śmietany 30%
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1 i pół łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody
a następnie podgrzanej i ostudzonej)
1 gorzka czekolada (do dekoracji)
2 słupki dużych herbatników
1 puszka skondensowanego słodkiego mleka (ugotowana przez półtorej godziny)
na karmel lub gotowa puszka krówka – podgrzana.
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry

I – Biszkopt:

 

 Ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Na koniec dodać 2 łyżki stołowe ciepłej przegotowanej wody. 

 

II – Masa Budyniowa:

 

Odlać 1 szklankę mleka.

W pozostałym mleku rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami.

Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko (ta odłożona 1 szklanka).

Jak budyń będzie zimny utrzeć go z 0,5 kostki margaryny.

 

III – Bita śmietana:

 

Śmietanę ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

 

Ułożenie ciasta:

1 − dno foremki wyłożyć papierem,

2 − ułożyć biszkopt,

3 − wyłożyć masę budyniową,

4 − poukładać herbatniki,

5 − wylać mleko skondensowane (2 małe puszki lub 1 większa) krówkowe lub tofiowe lub karmelowe,

6 − ponownie ułożyć herbatniki.

7 − na herbatniki wyłożyć bitą śmietanę,

8 − posypać utartą czekoladą.

 

 

przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

to ciasto jest bardzo smaczne i idealne na szybki i łatwy tort

978671
1 stycznia 2009
zgłoś do moderacji

Na zdjęciu jest trochę zmienione ciasto zamiast pierwszej warstwy ciastek (pkt 4) jest biszkopt, wyrósł trochę za wysoki i postanowiłam zamienić ciastka na biszkopt i zamiast masy budyniowej dałam bitą śmietanę (ale trzeba zwiększyć proporcje /nr III w opisie przepisu/) pozostałe składniki bez zmian. Ciasto wyszło również pyszne.

BEATAKOLA
31 grudnia 2008
zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: