WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
PIECZONKI

Brak zdjęć do przepisu "PIECZONKI"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 90 min.

Przygotowanie: 30  min.
Oczekiwanie: 60 min.

Kategorie: Dania główne Obiad
do góry

Składniki:

ziemniaki (około połowę całej potrawy)
kiełbasa (śląska
wiejska
zwyczajna lub każda inna tego typu) - 3- 4 sztuki
boczek wędzony (kawałek - ile kto woli)
marchew - 3-4 sztuki
buraki - 2 - 3 sztuki
cebula - 2 - 3 sztuki
margaryna - około połowę lub mniej - zależy ile robimy
przyprawy (sól
pieprz)
ewentualnie liść kapusty
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  • ziemniaki kroimy na cztery lub więcej, gdy są duże 
  • kiełbasę, boczek, marchew i buraki w półplasterki lub plasterki
  • cebulę w piórka
  • teraz wszystkie składniki układamy warstwami w garnku
  • na spód dajemy warstwę boczku (ja daję odkrojoną skórę z boczku i tłustsze kawałki)
  • potem warstwa ziemniaków, solimy i pieprzymy do smaku
  • warstwy marchewki, buraków, cebuli, kiełbasy
  • i wszystko od początku, do wyczerpania składników
  • na wierzch wykładamy trochę margaryny (najlepiej w plasterkach) − jak ktoś woli tłuste potrawy to może być smalec, na to liść lub dwa kapusty (w wersji domowej rezygnujemy z liścia kapusty)
  • stawiamy do ogniska i pieczemy na średnim ogniu
  • tak samo postępujemy na kuchence − na małym ogniu lub w piekarniku − na około 150 stopni
  • piecze się to w zależności od porcji około 1 godziny − w piekarniku lub na gazie może być krócej
  • zapewniam wszystkich, że każdy będzie wiedział kiedy pieczonki dochodzą − pachną niemiłosiernie − wszystkim leci ślinka
  • polecam do pieczonek zimniutki kefirek − pychota i wyżera
  • życzę smacznego
przeczytaj 4 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Oj znam znam w sezonie grillowym stanowią nie lada atrakcję! Ja na sam spód daje najpierw liście kapusty, potem boczek, ale co to za różnica? Nigdy natomiast nie dodawałam buraków, choć słyszałam, ze wiele osób je dodaje. Jestem ciekawa jak zmieniają smak potrawy, bo same Pieczonki są wyśmienite!!!

dorii
5 października 2009
zgłoś do moderacji

Jadłam to jest przepyszne,serio ,POLECAM,ale z ogniska jest najnajlepsze,w domu na gazie robiliśmy,ale to nie to samo,choć oczywiście też jest smaczne. :) agula s trafiłaś! :)

reniulek
1 października 2009
zgłoś do moderacji

w opisie napisałam, że robi się na dworze nad ogniskiem, ale w sezonie, a poza sezonem trzeba w domu, nie ma innego wyjścia : ))) o nazwach wymienionych przez Ciebie nie słyszałam wogóle

agula s
18 stycznia 2009
zgłoś do moderacji

tzn dunfoki lub kociołek(przewaznie robi sie z nad ogniska

ROBERT
18 stycznia 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 4 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

2