WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Pieczeń z jelenia

1 zdjęcie do przepisu "Pieczeń z jelenia"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Porcje: 4
Kategorie: Dania główne Obiad
do góry

Składniki:

1 kg udźca lub łopatki bez kości
tłuszcz
40 g mąki
100 g słoniny wędzonej
100 g śliwek suszonych
200 ml śmietany
200 ml octu
400 ml wody
sól
pieprz
jałowiec i przyprawa myśliwska do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Mięso umyć, wyżyłować, zalać wrzącym octem wymieszanym z wodą i przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny często obracając. Następnie wyjąć, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i marynatą, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać namoczone śliwki. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje. Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, zagotować, przetrzeć, doprawić, polać mięso.
Podawać z ziemniakami i buraczkami.
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: