WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Tort z bita śmietaną

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Tort z bita śmietaną

Brak zdjęć do przepisu "Tort z bita śmietaną"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 120 min.

Przygotowanie: 60  min.
Oczekiwanie: 60 min.

do góry

Składniki:

biszkopt: 1 szkl. cukru
1/2 szkl.maki pszennej
1/2 szkl.maczki ziemniaczanej
2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
do przełożenia 1 litr smietany kremowka
1 puszka brzoskwin
dzem morelowy lub ananasowy
2 -3 łużki cukru pudru
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Biszkopt: jajka ubic na sztywno(gdy ubijanym ciastem mozna pisac) z cukrem,dodac przesiane przez sitko mąki i proszek.Wymieszac, wylac na wysmarowany i wylozony pergaminem spod tortownicy.(nie smarowac bokow tortownicy,bo po upieczeniu ciasto odchodzi i zapada sie do srodka).Srednica tortownicy 32 cm. upiec jeszcze jeden biszkopt z polowy podanych wyzej porcji,wtedy wyjdzie nam jeden krazek spodu torty. Pierwszy(gruby) biszkopt przekroic na dwa krazki. Najlepiej biszkopty upiec dzien przed przelozeniem.
SMIETANA:
Smietane ubic na sztywno .Pod koniec dodac 2 lub 3 łyżki cukru pudru.
PRZEŁOŻENIE:
Pierwszy krazek lekko posmarowc bita smietana na to połozyć dzem na dzem znowu bita smietane,przykryc drugim krazkiem. Posmarowac go smietana dosyc grubo ok.1 cm,na to dodac pokrojone w ksiezyce brzoskwinie i calkowicie zakryc je bita smietana.Na wierzch ostatni krazek .Calosc posmarowac bita smietana i udekorowac wedlug wlasnej fantazji.
Mozna jesli ktos lubi dodac do tortu jeszcze ananasy(zamiast brzoskwin lub wymieszane z brzoskwiniami.Jak kto lubi) .
Smacznego zycze.
przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

roczek mojego synka będzie świętowany z tym tortem!

domina71
11 marca 2014
zgłoś do moderacji

Tort ten robiłam juz na wesele i inne imprezy nie tylko dla rodziny i zawsze smakowal.Naprawde polecam .

BEEA123
3 marca 2008
zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1