WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
do góry

Składniki:

ciasto:
6 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
2 łyżki kakao
krem:
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy winiary
paczka margaryny
1 żółtko
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Ciasto:
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać. Podzielić na dwie części. do jednej dodać 2 łyżki kakao. piec 50 min.

Krem:
Połowę mleka zagotować, do drugiej polowy dodać maki, cukier, cukier waniliowy i wymieszać, wlać na gotujące sie mleko i ugotować jak budyń, cały czas mieszając. odstawić do wystygnięcia.
1 paczkę margaryny utrzeć z żółtkiem i dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Upieczone i wystudzone placki pokroić w kromki. Kromki smarować kremem i sklejać kolorami na zmianę, ciemne jasne ciasto. gotowe ciasto można polać polewą.
Ciasto kroić pod skosem.
przeczytaj 8 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Super się prezentuje to ciasto

szpileczkaa
8 września 2013
zgłoś do moderacji

Moja mama często robiła to pyszne ciacho,bardzo Mi smakuje i nie jest trudne do wykonania.

B@sik
20 marca 2009
zgłoś do moderacji

metrowiec to świetne ciasto,pysznie smakuje i dobrze wygląda

m_halina
3 sierpnia 2008
zgłoś do moderacji

metrowiec jest pyszny ja piekę go często ,tylko zamiat mąki pzennej daje mąkę krupczatkę jet naprawdę wyśmienita.

bogumiła24
8 kwietnia 2008
zgłoś do moderacji

metrowiec kojarzy mi się z komuną, piekło się go u mnie w domu na każde święta

agappa
5 kwietnia 2008
zgłoś do moderacji

a to ma być na wąskich foremkach

czornula387
17 stycznia 2008
zgłoś do moderacji

Metrowiec jest również moim popisowym ciastem.Znajomi zawsze go chwala i bardzo szybko znika z talerzy. Polecam.

asiaka30
14 grudnia 2007
zgłoś do moderacji

Metrowiec nadaje sie na rozne okazje male przyjecie domowe lub duza uroczystsc ja na szczegolne okazje posypuje wierzch platkami migdalowymi

BEJUSIA
25 sierpnia 2007
zgłoś do moderacji
przeczytaj 8 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

3