WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

GĘŚ DUSZONA Z WARZYWAMI

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
GĘŚ  DUSZONA  Z  WARZYWAMI

1 zdjęcie do przepisu "GĘŚ DUSZONA Z WARZYWAMI"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 50 min.

do góry

Składniki:

1/2 gęsi
1 łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu z gęsi
2 pietruszki
2 duże cebule
4 łyżki oleju
2 selery średniej wielkości
2 marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany
sól i pieprz
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Gęś umyć, oczyścić, podzielić na porcje, posolić opruszyć pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi, włożyć porcje gęsi, zrumienić ze wszystkich stron.
Marchewki. pietruszki i selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 10 minut, mieszając.
Warzywa i gęsinę przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
RADA: Mięso gęsi skruszeje, jeżeli skropimy je octem, natrzemy solą, zawiniemy w ściereczkę i włożymy do lodówki na 3 - 4 godziny.
przeczytaj 1 komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

ciekawe:)

patusia166
5 kwietnia 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 1 komentarz

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: