WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Kołacz z powidłami

4 zdjęcia do przepisu "Kołacz z powidłami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Prawdziwy staropolski przysmak: drożdżowy kołacz z powidłami śliwkowymi i słodką kruszonką. Dzięki temu przepisowi, kołacz przygotujesz łatwo i szybko, a ciasto z powidłami będzie doskonałym podwieczorkiem przez kilka następnych dni. Najlepiej użyj powideł śliwkowych, a podając pokrojone w kwadraty ciasto, możesz je ozdobić odrobiną Bitej śmietany WINIARY i połówką świeżej śliwki lub dodatkowym kleksem z powideł.
Łączny czas: 120 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 90 min.

Porcje: 20
Kalorie: 242 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
jajka 3 sztuki
powidła śliwkowe 1 słoik
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 2 łyżki
stopione masło 3 łyżki

Ciasto

Cukier wanilinowy WINIARY 2 opakowania
letnie mleko 1 szklanka
drożdże 50 g
mąka pszenna 600 g
cukier 100 g
masło stopione 150 g
sól 1 szczypta
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Kołacz z powidłami

    Mleko wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki.

    • drożdże
    • mąka pszenna
    • cukier
  2. Pozostaw do wyrośnięcia.

  3. Mąkę przesiej do miski.

    • mąka pszenna
  4. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym,

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • jajka
    • cukier
  5. Składniki ciasta wymieszaj, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • letnie mleko
    • drożdże
    • mąka pszenna
    • jajka
    • cukier
    • masło stopione
    • sól
  6. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

  7. Kołacz z powidłami

    Wymieszaj wszystkie składniki posypki.

    • mąka pszenna
    • cukier
    • stopione masło
  8. Kołacz z powidłami

    Rozłóż ciasto na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj powidłami i posyp posypką.

  9. Pozostaw na 20 minut.

  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 45 minut.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

4