WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Żur z grzybami

3 zdjęcia do przepisu "Żur z grzybami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Żurek to danie, które w Wielkanoc znajduje się niemal na każdym polskim stole. Tradycyjny żur gotujemy na zakwasie, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczny, kwaskowaty posmak. Dodatki do żurku mogą być różne. Zwykle wybieramy białą kiełbasę i jajko. Jeśli chcesz spróbować nowej wersji tej zupy, sprawdź przepis na żur z grzybami.
Porcje: 4
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Rosół drobiowy WINIARY 2 kostki
grzyby suszone 3 dag
wywar z jarzyn 4 l
ukiszony żur 0,5 l
śmietana 0,5 szklanki
czosnek 3 ząbki
sól, pieprz, cukier do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Grzyby umyj i namocz, następnie ugotuj do miękkości.

    • grzyby suszone
  2. Żur z grzybami

    Do gotującego się wywaru z jarzyn wlej żur, dodaj wywar z grzybów i pokrojone grzyby.

    • wywar z jarzyn
    • ukiszony żur
  3. Żur z grzybami

    Do wszystkiego dodaj śmietanę i przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

    • śmietana
    • czosnek
    • sól, pieprz, cukier
  4. Na koniec gotowania dodaj 1 łyżkę zrumienionego masła.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1