WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Ciasto 'Fale Dunaju'

4 zdjęcia do przepisu "Ciasto "Fale Dunaju""

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Przepyszne i bardzo dekoracyjne ciasto „Fale Dunaju” idealnie nadaje się na letni podwieczorek. Możemy przyrządzić je z ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami (wydrylowanymi) lub na przykład brzoskwiniami (drobniejsze owoce jagodowe warto przesypać lekko mąką, aby nie opadały na dno). Do biszkoptowego, marmurkowego ciasta dodajemy Cukier wanilinowy oraz Proszek do pieczenia WINIARY, a słodki krem przyrządzamy z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Krem możemy po prostu nałożyć na wierzch upieczonego ciasta i oblać całość czekoladową polewą. W wersji bardziej eleganckiej - „tortowej” - odkrawamy placek od spodu, smarujemy kremem, nakładamy wierzch ciasta i polewamy polewą. Ciasto dekorujemy świeżymi owocami i podajemy do herbaty lub kawy.
Łączny czas: 80 min.

Przygotowanie: 35 min.
Oczekiwanie: 45 min.

Porcje: 28
Kalorie: 341 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

Ciasto

Cukier wanilinowy WINIARY 1 opakowanie
Proszek do pieczenia WINIARY 2 łyżeczki
Mąka pszenna 1,5 szklanki
Margaryna 250 g
Cukier 1 szklanka
Jajo 6 sztuk
Kakao 3 łyżki czubate
Woda 2 łyżki
Owoce 300 g

Krem

Budyń o smaku waniliowym WINIARY 1 opakowanie
Mleko 1 szklanka
Margaryna 250 g
Cukier puder 1 szklanka

Polewa

Margaryna 125 g
Woda 2 łyżki
Cukier 0,5 szklanki
Kakao 2 łyżki czubate
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  2. Mąkę przesiej i dodaj do niej proszek do pieczenia.

    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • Mąka pszenna
  3. Ciasto 'Fale Dunaju'

    Utrzyj margarynę z 1 szklanką cukru, Cukrem wanilinowym i 6 żółtkami.

    • Margaryna
    • Cukier
    • Jajo
  4. Dodaj mąkę.

    • Mąka pszenna
  5. 6 białek ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.

    • Jajo
  6. Ciasto 'Fale Dunaju'

    Ciasto podziel na dwie równe połowy, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki wody i ponownie wymieszaj tę połowę.

    • Kakao
    • Woda
  7. Natłuść blachę, wyłóż jasną połowę ciasta.

  8. Na jasne ciasto wyłóż ciemne ciasto i rozłóż owoce.

    • Owoce
  9. Piecz 45 minut.

  10. Z mleka odlej 0,5 szklanki, wsyp do niej Budyń i dobrze wymieszaj.

    • Budyń o smaku waniliowym WINIARY
    • Mleko
  11. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając.

  12. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce budyniu stale miksując.

    • Margaryna
    • Cukier puder
  13. Żeby przygotować polewę zagotuj margarynę, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając.

    • Woda
    • Cukier
    • Kakao
  14. Ciasto 'Fale Dunaju'

    Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż krem i polej całość polewą.

przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

uwielbiam takie ciasta

Andzia3
27 marca 2014
zgłoś do moderacji

upiekłam to ciasto, wyszło przepyszne :) Do kremu dodałam jedynie mniej cukru pudru żeby nie było za słodkie Pozdraiwam

madzia18018
24 listopada 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

3