WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Drożdżówki z budyniem

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Drożdżówki z budyniem

4 zdjęcia do przepisu "Drożdżówki z budyniem"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 3
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Puszyste drożdżówki z budyniem - idealne na domowy podwieczorek. Drożdżowe ciasto pachnie lekko wanilią, a nadzienie ze śmietankowego Budyniu z rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach! Przed upieczeniem możemy w środek każdej bułeczki włożyć łyżeczkę wiśniowych lub truskawkowych konfitur. A gotowe drożdżówki smarujemy cytrynowym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Cukier wanilinowy WINIARY 1 opakowanie
mąka pszenna 500 g
drożdże 40 g
cukier 4 łyżki
masło stopione 100 g
mleko ciepłe 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko 1 sztuka
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka

nadzienie:

Budyń o smaku śmietankowym WINIARY 2 opakowania
mleko 3 szklanki
rodzynki 100 g
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Mąkę przesiej do miski.

    • mąka pszenna
  2. W mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    • drożdże
    • cukier
    • mleko ciepłe
  3. Drożdżówki z budyniem

    W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło.

    • mąka pszenna
    • masło stopione
  4. Wbij jajka i żółtko.

    • jajko
    • żółtko
  5. Wsyp resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • cukier
    • sól
  6. Ciasto dokładnie wyrób ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki.

  7. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

  8. Budynie (proszek) rozprowadź w 1 szklance zimnego mleka, pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj.

    • Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
    • mleko
  9. Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.

  10. Drożdżówki z budyniem

    Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.

    • rodzynki
  11. Drożdżówki z budyniem

    Gdy ciasto powiększy swoją objętość (po ok. 20-30 minutach) podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w roladę.

  12. Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, pozostaw do ponownego wyrośnięcia.

    • masło
  13. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor około 20 minut.

  14. Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.

przeczytaj 7 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

ostatnio w pośpiechu kupiłam sobie drożdżówkę z budyniem... skończyło się tak, że po powrocie do domu zrobiłam sobie sama całą blachę! Gdzie ten zapach pieczywa z dzieciństwa!!! Bardzo dziękuję za ten przepis

domina71
7 marca 2014
zgłoś do moderacji

przepyszneeeeeee

marzena200480
3 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

uwielbiam drożdżówki z serem, z powidłami, z budyniem też napewno spróbuję

Winairy531800
2 listopada 2013
zgłoś do moderacji

ja je nazywam "ślimaczki" - nie ma nic lepszego, super są również z farszem serowym :)

allani
22 czerwca 2011
zgłoś do moderacji

Wczoraj je zrobiłam i również uważam, że sobą przepyszne! Zresztą moi najbliźsi również! :-)

WIOLA176
17 grudnia 2010
zgłoś do moderacji

Są przepyszne, dużo ich wychodzi i smakują nawet mojej córci, która nie przepada za ciastami drożdżowymi. Pyyyyyycha

BARBASIA
8 września 2010
zgłoś do moderacji

Drożdżówki PYCHOTKA :) POLECAM !!!

IWONNKA
3 września 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 7 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: