WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Karp w galarecie

1 zdjęcie do przepisu "Karp w galarecie"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 7
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Przepis na karpia w galarecie z dodatkiem rodzynek i kolorowych warzyw to dobry pomysł na przygotowanie tradycyjnej świątecznej potrawy w nieco inny sposób. Do ryby w galarecie wystarczy dodać Żelatynę WINIARY, pokroić w słupki wszystkie warzywa, dodać rodzynki i przełożyć do osobnych naczyń (np. miseczek lub bulionówek). Po ostygnięciu schładzamy w lodówce, a następnie wyjmujemy porcje karpia w galarecie na liście sałaty i podajemy ze świeżym pieczywem, udekorowane cytryną i natką pietruszki. Przepis na karpia w galarecie możesz wykorzystać nie tylko na Wigilię, ale także wtedy, kiedy masz ochotę na swoją ulubioną rybę, przygotowaną inaczej, niż zwykle.
Zobacz inne przepisy na świątecznego karpia >>
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Żelatyna WINIARY 2 łyżki
karp 1,5 kg
cebula 2 sztuki
seler 200 g
pietruszka 1 sztuka
marchew 1 sztuka
rodzynki 30 g
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Karpia oczyść, pokrój na dzwonka, skrop sokiem z cytryny.

    • karp
    • sok z cytryny
  2. Warzywa oczyść, pokrój w słupki

    • seler
    • pietruszka
    • marchew
  3. W płaskim naczyniu ułóż warstwę warzyw i rybę.

  4. Zalej 1 litrem wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

    • sól, pieprz
  5. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.

    • Żelatyna WINIARY
  6. Do ryby dodaj Żelatynę i rodzynki, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut.

    • Żelatyna WINIARY
    • rodzynki
    • cukier
    • sól, pieprz
  7. Odstaw do zastygnięcia.

  8. Porcje karpia w galarecie podawaj na półmisku wyłożonym sałatą.

przeczytaj 18 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

ulubiona ryba

Mona1985
1 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Robię podobny,ale bez rodzynek...dodaję zielony konserwowy groszek

lucynako
5 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

fantastycznie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

nulkaa22
1 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

ja jeszcze nigdy nie jadłam takiego karpia, pora to zmienić w tym roku

szpileczkaa
13 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Karp w galarecie u mnie jada się jako dodatek do innych dań, albo nawet jako coś do chleba. Pysznie, świątecznie i zdrowo - karpia w galarecie trzeba umieć zrobić, ale jak wyjdzie, to zachwyca ;) dzięki za przepis.

radish
5 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Świetny przepis! jak dla mnie karp w galarecie to dużo smaczniejsza opcja, niż ten smażony, za którym nie przepadam. Ja do galarety dodaję jeszcze dużo warzyw , przede wszystkim brokuł, marchewkę i co tam jeszcze mam pod ręką :)

egret
5 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Polecam jako alternatywę dla tłustego smażonego karpia. Dieta w Święta, fuj...

wiklinowykret
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Przyznam, że nie przygotowywałam jeszcze karpia w galarecie, ale zachęcona dobrymi opiniami tego bożonarodzeniowego przepisu spróbuję go w tym roku. A co!

Wine472d0a5
1 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

na pewno sie znajdzie na moim Wigilijnym stole:)

nulkaa22
21 listopada 2013
zgłoś do moderacji

piekny karpik

AlexM
5 listopada 2013
zgłoś do moderacji

wgląda bardzo ciekawie

walczak72
15 października 2013
zgłoś do moderacji

dobry przepis.

MILUTKA 50
29 września 2013
zgłoś do moderacji

wygląda apetycznie

danusia19671
21 września 2013
zgłoś do moderacji

pęknie wygląda

kasia8768
2 września 2013
zgłoś do moderacji

wspaniały ten karp

aga-25
1 września 2013
zgłoś do moderacji

dobrez ,że świeta tuz tuż

IZABELA29
11 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

aż smak na rybkę mi się zrobił, pięknie podane

aga-25
9 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

wypróbuję przepis przy zbliżających się świętach

IZABELA29
6 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 18 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: