WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Babka majonezowa

4 zdjęcia do przepisu "Babka majonezowa"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 5
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Bardzo prosta, a przy tym przepyszna babka majonezowa z cytrynową nutką, której wyjątkowy smak nadaje dodatek Majonezu Dekoracyjnego. Po ubiciu białek resztę składników delikatnie mieszamy, by piana nie opadła i ciasto pozostało puszyste. Kto lubi, może do surowego ciasta dodać otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Babkę majonezową możemy oblać cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową z kilkoma kroplami soku z cytryny.
Łączny czas: 55 min.

Przygotowanie: 10 min.
Oczekiwanie: 45 min.

Porcje: 12
Kalorie: 229 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Piekarnik rozgrzej do 170 ° C.

  2. Babka majonezowa

    Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

    • jajko
  3. Pianę połącz z żółtkami.

    • jajko
  4. Babka majonezowa

    Do masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

    • mąka ziemniaczana
    • mąka pszenna
  5. Dodaj również Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz aromat cytrynowy.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • aromat cytrynowy
  6. Masę połącz z Majonezem i dokładnie wymieszaj.

    • Majonez Dekoracyjny WINIARY
  7. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 45 minut.

  8. Smacznego!

przeczytaj 7 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nie znałam takiej wersji, normalnie nie wiem czy nie zrobię przed świętami - 'na próbę' ;)

grzelmak
9 kwietnia 2014
zgłoś do moderacji

też robiłam babkę majonezową , jest rewelacyjna!

smacznaB
3 kwietnia 2014
zgłoś do moderacji

ta babka majonezowa to deser? :d

Patison
7 marca 2014
zgłoś do moderacji

podoba mi sie ten pomysł

Jeremy1
30 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

Babka jest rzeczywiście pyszna,a dodatek majonezu nie wpływa na smak ciasta.

cris04
2 października 2013
zgłoś do moderacji

Nigdy nie próbowałam majonezu użyć w wersji na słodko...Jak on zmienia smak babki?

TrzeciKuchcik
13 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Jest przepyszna.

Babcia Szymusia
6 kwietnia 2012
zgłoś do moderacji
przeczytaj 7 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: