WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Ciastka piernikowe z miodem

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Ciastka piernikowe z miodem

3 zdjęcia do przepisu "Ciastka piernikowe z miodem"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Ciastka piernikowe z miodem to doskonały pomysł nie tylko na świąteczną przekąskę do ciepłego mleka. Małe pierniczki możesz również przygotować dla najbliższych jako prezent. Wystarczy, że metalową puszkę wyłożysz kolorowymi serwetkami, a całość przewiążesz czerwoną wstążką. Do dekoracji ciastek piernikowych zaangażuj małych pomocników – ich pomysły na pokolorowanie łakoci na pewno będą wyjątkowe i niepowtarzalne.
Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka >>
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Cukier wanilinowy WINIARY 1 opakowanie
Proszek do pieczenia WINIARY 2 łyżeczki
mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
margaryna 2 łyżki
śmietana gęsta 18% 2 łyżki
miód sztuczny 3 łyżki
przyprawa do piernika 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia.

    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • mąka
  2. Ciastka piernikowe z miodem

    Dodaj dobrze schłodzoną posiekaną margarynę i wsyp kakao, cukier, Cukier wanilinowy i przyprawę do piernika.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • mąka
    • przyprawa do piernika
    • kakao
    • cukier
  3. Wbij jajko, dodaj miód i śmietanę.

    • jajko
    • śmietana gęsta 18%
    • miód sztuczny
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite ciasto.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • mąka
    • jajko
    • margaryna
    • śmietana gęsta 18%
    • miód sztuczny
    • przyprawa do piernika
    • kakao
    • cukier
  5. Ciastka piernikowe z miodem

    Rozwałkuj je dość cienko i wycinaj foremkami ciasteczka (możesz poprosić o pomoc dzieci).

  6. Ciastka ułóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w nagrzanym piekarniku.

  7. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut

przeczytaj 6 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Pierniki pięknie wyglądają dekorowane matowa polewą czekoladową i połówkami orzechów włoskich i parzonych migdałów. Z dziećmi malujemy także ciasteczka piernikowe kolorowymi mazakami, cytrynowym słodkim lukrem i posypujemy cukiereczkami. Piernikowe ciasteczka można schować do skrzyneczki i trzymać śmiało wiele dni - zawsze coś słodnieko do kawy ;)

radish
5 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Moje pierwsze pierniki wyszły nad wyraz dobrze. Są smaczne i aromatyczne. W dodatku przepis jest rewelacyjny! Ciasto wyrabia się szybko i łatwo. Polecam!

ZosiaSamosia20
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Rewelacyjne pierniczki! Miód nadaje delikatny smak - idealnie wchodzą z mlekiem. A przy tym łatwe do przygotowania i zawsze się udają.

mikolaj123
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Lubię takie ciasteczka.

szpileczkaa
1 listopada 2013
zgłoś do moderacji

Dzisiaj robiłam te pierniczki. Pomagał oczywiście mój 3 letni synek ;) Są przepyszne :) Mały zjadł juz prawie 1/4 ;)

poki83
6 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

CIASTKA KRUCHE. PYCHA JEDYNA MODYFIKACJA PRZEPISU TO POŁOWA PRZYPRAWY DO PIERNIKA(NIE PRZEPADAM ZA NIĄ). W PIEKARNIKU Z TERMOOBIEGIEM PIEKŁY SIĘ OK 10-15 MIN. A JAKA FRAJDA DLA MOICH DZIECIAKÓW. NAPRAWDĘ POLECAM

JOANNA101
21 grudnia 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 6 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: