WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Śledzie po cygańsku

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Śledzie po cygańsku

1 zdjęcie do przepisu "Śledzie po cygańsku"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Wyraziste śledzie po cygańsku - dla miłośników ostrych smaków z lekką nutką słodyczy. Naprawdę smakowite: z ogórkiem konserwowym i cebulą w ostro-słodkim sosie. Ale uwaga - wymagają dwóch godzin moczenia i chłodzenia, więc nie będą gotowe od razu. Kto woli wersję łagodniejszą, może sparzyć posiekaną cebulę wrzątkiem na sitku. Sałatkę śledziową po cygańsku możesz przygotować na święta – idealnie nadają się na kolacje wigilijną, a podane z pieczywem będą pyszną przekąską jeszcze przed głównymi przysmakami, które znajdą się na Twoim bożonarodzeniowym stole.
Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie >>
Łączny czas: 140 min.

Przygotowanie: 20 min.
Oczekiwanie: 120 min.

Porcje: 4
Kalorie: 413 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.

    • filet śledziowy
  2. Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.

    • filet śledziowy
    • ogórek konserwowy
    • cebula
  3. Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.

    • WINIARY Przyprawa w płynie do zup, sosów i sałatek
    • ketchup
    • olej
    • musztarda
    • cukier
  4. Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.

  5. Podawaj godzinę po przygotowaniu.

przeczytaj 7 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

zrobiłam wasze śledzie po cygańsku, ale bardziej po mojemu, bo dodałam RODZYNKI

wiklinowykret
7 marca 2014
zgłoś do moderacji

Mój ulubiony śledzik.

malinowaViki
10 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Lubię takie śledzie :)

RENIZ
6 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Bardzo fajne, prosta i smaczne:)

gonzo81
3 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Nigdy nie jadłem śledzi w takim wydaniu, ale wydają się smakowite :) Zastanawiam się, czy nie można zaszaleć jeszcze bardziej i dodać chrzanu (jak napisał robroy5) albo nawet chili :) Myślę, że właśnie znalazłem pomysł na świątecznego śledzia innego niż dotychczas się u mnie jadało.

Jurski
3 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Ja dodałem jeszcze - dwie łyżeczki chrzanu żurawinowego, dwie łyżeczki majonezu i jeden ogórek kiszony(taki mały eksperyment), ale każdy zachwalał i wszystkim smakowało.

robroy5
27 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

Super - bardzo smakowało mojej rodzinie, z tym że lepsze są na drugi dzień kiedy się lepiej "przegryzie"

GUCIO271
3 kwietnia 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 7 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1