WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Schab w sosie własnym z pietruszką

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Schab w sosie własnym z pietruszką

6 zdjęć do przepisu "Schab w sosie własnym z pietruszką"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Schab można przyrządzić na wiele sposobów. Dzięki temu mięso to nigdy się nie nudzi i za każdym razem pozwala odkryć nowe smaki. Ci, którzy są zwolennikami kuchni tradycyjnej, z pewnością skuszą się na schab w sosie własnym. W takim wydaniu mięso to doskonale sprawdzi się jako potrawa podana podczas uroczystego przyjęcia, ale również jako zwyczajne danie obiadowe. Do schabu w sosie własnym z pietruszką pasują ziemniaki, ale równie dobrze można go serwować bez żadnych dodatków.
Porcje: 4
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
schab bez kości 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 4 ząbki
Rosół drobiowo-warzywny Domowa Kuchnia WINIARY 2 kostki
tłuszcz do smażenia 3 łyżki
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 4 ziarenka
pieprz czarny w ziarnkach 4 sztuki
ziemniaki 1 kg
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Mięso umyj, pietruszkę posiekaj, czosnek przeciśnij lub również posiekaj.

    • schab bez kości
    • natka pietruszki
    • czosnek
  2. Schab w sosie własnym z pietruszką

    Wetrzyj w mięso pietruszkę i czosnek, oprósz solą i pieprzem (do smaku), pozostaw pod przykryciem (np.w pojemniku) na ok. 1 godzinę.

  3. W międzyczasie w naczyniu żaroodpornym lub brytfance rozpuść kostkę rosołową (w takiej ilości wody, aby mięso się zanurzyło na 2/3 swej grubości), wrzuć troszkę pietruszki z czosnkiem, zagotuj.

    • Rosół drobiowo-warzywny Domowa Kuchnia WINIARY
  4. Po godzinie mięso obsmaż w małej ilości tłuszczu na patelni, tak by się za mocno nie zarumieniło.

    • tłuszcz do smażenia
  5. Schab w sosie własnym z pietruszką

    Przełóż do naczynia i gotuj wg. uznania, do miękkości (czyli ok. 40 min., w zależności od wielkości mięsa).

  6. Schab w sosie własnym z pietruszką

    Pod koniec gotowania mięsa wrzuć również pokrojone w plastry ziemniaki i gotować całość do miękkości ziemniaków.

    • ziemniaki
przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Mam chęc aby zrobić tak pysznie wygląda .

JoannaJoannaJoanna
17 października 2013
zgłoś do moderacji

Proste i smaczne ;) Tylko w przepisie nie są uwzględnione wszystkie składniki.

orzechmny
10 maja 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

3