WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Powrót do Kulipedii »

Ile makaronu na osobę?

Odpowiedź

do góry

Ugotowany makaron - po dokładnym odsączeniu i ostudzeniu - można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku przez dobę lub półtorej, jednak najsmaczniejszy jest makaron świeży, przygotowany bezpośrednio przed podaniem.


Warto zatem wiedzieć, że:
- porcja średniego makaronu, typu świderki, muszelki, kokardki, kolanka - dla osoby dorosłej przed ugotowaniem to ok. 3/4 szklanki.
- drobniutki makaron do sałatki, typu gwiazdeczki albo makaron w kształcie ziaren ryżu, podobnie jak makaronowa krajanka do rosołu - po ugotowaniu zwiększy swoją objętość mniej więcej trzykrotnie, więc jeśli w przepisie podana jest ilość makaronu ugotowanego, odmierzamy do gotowania 1/3 podanej ilości (szklanka ugotowanego makaronu = 1/3 szklanki makaronu surowego).
- makaron spaghetti także odmierzamy przed gotowaniem - można to zrobić specjalną miarką lub po prostu palcami: ujmując porcję surowego makaronu i zaciskając ją w "kółku", utworzonym z kciuka i palca wskazującego.
Dla kobiet porcja surowego makaronu nie powinna być większa niż moneta dwuzłotowa, dla panów - pięciozłotowa.
- jeżeli często jadamy makaron, gotujmy go wyłącznie al dente - lekko twardawy w środku makaron dostarczy nam składników odżywczych, a przy tym nie podwyższy niepotrzebnie poziomu cukru we krwi (ma niski indeks glikemiczny). Po zjedzeniu takiego posiłku będziemy czuć się pełni energii; natomiast zbyt miękki makaron, o wysokim indeksie glikemicznym, gwałtownie podniesie nam poziom cukru, co sprawi, że po jego zjedzeniu szybko poczujemy się znużeni i ospali.
- gdy będziemy poddawać ugotowany makaron dodatkowej obróbce termicznej, powinniśmy gotować go nieco krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Do zapiekanek mniej więcej o 1/3 czasu krócej, do makaronów podgrzewanych przez kilka minut z sosami na patelni - o ok. 1/4. Dzięki temu makaron w gotowej potrawie będzie taki, jak trzeba, czyli al dente.

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tej porady. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: